La Editura Ars Longa din Iași, în colecția „Geppetto”, au apărut cu puțin timp în urmă două cărți pentru copii de Pușa Roth, Povești pentru Eric și Povestea alfabetului, cu ilustrații de Nicoleta Bida-Șurubaru.
Sub formă de jurnal, primul text din Povești pentru Eric este o dedicație literară plină de sensibilitate făcută copilului mult așteptat, căruia Zâna cea Bună îi va călăuzi pașii. Mărgeluță și Povestea mingii fermecate sunt primele povești pe cu care bunica își alintă nepoțelul, scrise sub formă de dialog.
Povestea alfabetului, publicată și în volum separat, este o ingenioasă „punere în scenă” a alfabetului limbii române, un mod foarte atrăgător de învățare prin poveste a literelor, devenite personaje, „actori” ai unor mici narațiuni care le fixează, cu multă finețe, fantezie și memorabil pentru cei mici, caracterul:
„BUNICA: Primul copil al Familiei Alfabet a fost o fetiţă superbă pe care părinţii au botezat-o A, prima literă cu care începe şi numele de familie. Părinţii o adorau şi au răsfăţat-o în fel şi chip. Copil fiind, părinţii i-au spus a mic, iar copiii au îndrăgit-o şi au început să o deseneze care mai de care. Anii au trecut şi micuţa a a devenit o domnişoară înaltă şi subţirică, cu păr ca de mătase şi ochii albaştri ca marea. Mama Alfabet i-a făcut fetiţei rochiţe lungi cu volane şi fundiţe albe, roz, bleu, dar şi rochiţe divers colorate. Fata avea o slăbiciune pentru curele, cordoane, cingători. Aşa era cunoscută, ca Fetiţa cu Cingătoare. Era cuminte şi înţeleaptă fiindcă a înţeles foarte repede că are un rol important în viaţa oamenilor, că fără ea lumea literelor ar fi mai săracă. Deşi era considerată o literă importantă şi prima din alfabet, de fapt litera prinţesă, fata era blândă, bună şi îngăduitoare cu fraţii şi surorile mai mici şi niciodată nu s-a crezut mai presus de ei. A a fost mereu un exemplu în Familia Alfabet.” […]
Ilustrații de Nicoleta Bida-Șurubaru la Povestea alfabetului de Pușa Roth
„BUNICA: Băieţelul G era micuţ, drăguţ şi grăsuţ. Fraţii şi surorile lui l-au numit G – Gândăcel sau Băiatul cu Gentuţă. Era pofticios şi îşi cumpăra mereu dulciuri, pe care le ascundea într-un buzunar mare de la salopetă. Era greu să fie îmbrăcat ca şi fraţii lui mai mari, fiindcă era tare plinuţ. Băiatul nu suferea că e grăsuţ, ci se distra chiar el pe seama lui. Era de o veselie extraordinară şi era foarte curios. Când Mama Alfabet lipsea din bucătărie, băieţelul G – Gândăcel dădea iama prin dulciuri, dar când era întrebat, nu recunoştea niciodată. G este sunetul preferat al bebeluşilor care încep să gângurească şi spun «g, g, g, g». De aceea G – Gândăcel e foarte mândru şi nu-i pasă că nu e înalt şi subţire ca fratele său F – Floricel. Acesta e G –Gândăcel sau Băiatul cu Gentuţă.
MĂRGELUŢĂ: Bunică, dar băiatul poftea la dulciuri, aşa cum mi se întâmplă şi mie uneori!
BUNICA: Da, e adevărat că nepoţii şi bunicii mănâncă mai multe dulciuri decât ceilalţi, dar, ce să faci, asta e viaţa!”
Costin Tuchilă
Santeti geniala…. Va felicit si va multumesc pentru ca ati renascut in mine emotia din sufletul meu de odinioara.
SUNT O BUNICĂ FERICITĂ, DAR AM SUFLET DE COPIL.NUMAI CINE ARE GRIJĂ DE COPILĂRIE, POATE SĂ TRĂIASCĂ CEL DE-AL CINCILEA ANOTIMP. MULŢUMESC FRUMOS!
Pingback: Târgul de Carte „Alba Transilvania”, 2013 | Liber sa spun
Pingback: Lansări de carte și recital de poezie | Liber sa spun
Pingback: Lansare de carte: „Povestea alfabetului” | Pusa Roth - Dincolo de curcubeu e lumea
Pingback: „Roman de Bucureşti’”de Puşa Roth, la Teatrul Naţional Radiofonic | Liber sa spun
Pingback: „Lucian Blaga e mut ca o lebădă” | Liber sa spun