Mică istorie radiofonică

«Îndrăgostiţi în teatrul lumii.» Interpretează Delia Nartea şi Cristian Iacob. Realizatori: Costin Tuchilă şi Puşa Roth

Poate că n-ar trebui dezvăluit. Totuşi…
După alegerea lui Dan Condurache, atât de potrivit în personaje din categoria monştrilor născuţi de dorinţa de putere şi din exercitarea propriu-zisă a puterii, a lui Horaţiu Mălăele în „confruntarea” cu slugile isteţe care dirijează intriga, aranjând totul şi uneori păcălindu-i pe toţi, şi cu rudele lor apropiate, bufonii de curte, a Dorinei Lazăr în roluri, scrise în pastă groasă, de peţitoare şi cumetre, am dorit să abordăm zona cea mai sensibilă a sentimentelor omeneşti. Toate acţiunile omeneşti, fie ele pline de seninătate sau de furtună, au ca argument iubirea în diferitele ei ipostaze.

pusa-roth-costin-tuchila-teatru-radiofonic-recital-delia-nartea-cristian-iacob-cupluri-celebre-indragostiti
Era în toiul iernii când Mihnea Chelaru a rostit numele actorilor care alcătuiesc cuplul de îndrăgostiţi din această emisiune. Ideea a fost îmbrăţişată fără rezerve de regizorul Cristian Munteanu şi bineînţeles de realizatorii emisiunii. De ce Delia Nartea şi Cristian Iacob? În primul rând pentru că ei alcătuiesc la teatrul radiofonic un cuplu redutabil pentru atât de gingaşa temă aleasă: îşi simt intenţiile într-un mod firesc, comunică expresiv, se susţin reciproc, au voci care par născute una pentru alta, au resurse atât pentru dramă, cât şi pentru comedie. Apoi, pentru că sunt doi actori excelenţi din tânăra generaţie, aşa cum dovedesc în spectacolele pe care le joacă în teatre şi cum ne-au dovedit în înregistrările din ultimii ani. Pentru că au o energie şi o putere de dăruire exemplare, pentru că nici un efort nu li se pare prea mare, aşa cum ne-au demonstrat la repetiţiile şi la înregistrarea Îndrăgostiţilor…, când, dacă noi am fi dorit poate uneori să-i mai menajăm, adunând orele lungi petrecute în studio şi privind cum pe chipurile lor semnele eforturilor deveneau tot mai vizibile, auzeam de îndată: „Vreau să mai spun o dată replica asta! Lăsaţi-mă s-o reiau…” Pentru că se lasă conduşi creator de exigentul regizor Cristian Munteanu, pentru că în timpul în care au lucrat cu domnia-sa dar şi cu ceilalţi regizori, au învăţat o mulţime de lucruri legate de tehnica interpretării radiofonice, de construcţia unui rol prin unica dimensiune, a vocii. S-au lăsat modelaţi cu atâta aplicaţie şi rigoare artistică. Nu în ultimul rând, pentru că vin la Radio cu partitura studiată acasă.
Rezultatul, credem noi, cei care am mizat enorm pe acest recital din luna florilor, este pe măsura aşteptărilor.
În ce priveşte selecţia textelor, trebuie să recunoaştem că ea nu s-a făcut cu uşurinţă. Au fost nenumărate variante, iar rezultatul final s-a datorat mai multor criterii. Întâi de toate, dorinţei de varietate, pentru că, abordând un asemenea subiect, exista riscul major al monotoniei. De aceea, pe lângă patru drame, am ales şi o comedie, şi încă una plină de vervă, ieşită din pana lui Beaumarchais. Apoi, am căutat ca, din multele piese în care apar cupluri de îndrăgostiţi cu deznodământ tragic, să alegem deopotrivă texte celebre dar şi diferite ca epocă, problematică şi conflict, abordare a personajelor, stil, limbaj. Dar, fără doar şi poate, meritul artistic în construcţia acestui recital revine actorilor, regizorului Cristian Munteanu şi întregii echipe de producţie.

Din Mapa de presă a audiţiei spectacolului Îndrăgostiţi în teatrul lumii, 16 mai 2005, Hotelul Majestic Bucureşti

Ascultă Îndrăgostiţi în teatrul lumii

Un gând despre „Mică istorie radiofonică

  1. Pingback: «Din teatrul lumii». Cinci personaje în interpretarea actorului Mircea Constantinescu « Punctul pe cuvant

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s